8 mei 2015

Nieuws

Steun met Kerstpakketten 2017 campagne tegen droogte en brand in Faia Brava

Dit jaar is het  in Portugal nog heter en droger dan normaal. Verwoestende branden zijn het tragisch gevolg hiervan, zoals dit jaar in de buurt van Coimbra. Door blikseminslag in een gortdroog gebied zijn 62 doden gevallen en ruim 50.000 ha is in rook opgegaan.

Behalve de weersomstandigheden zijn ook mensen oorzaak van branden. Het is in Portugal traditie om gronden kaal te branden, om zo een vruchtbare laag voor jonge begroeiing te krijgen waar herders schapen laten weiden. Een vonk van zo’n – in principe gecontroleerde – brand kan genoeg zijn om een andere brand te veroorzaken die door de droogte bijna niet te stoppen is. ATN besteedt daarom al jaren veel aandacht aan brandpreventie. Belangrijke pijlers zijn 1) het creëren van open plekken en het kort houden van grasachtige gewassen door begrazing door paarden en runderen en 2) het intensief surveilleren in de zomermaanden. Hiernaast zet ATN in op een 3) mentaliteitsverandering onder de herders. Doel is dat de herders stoppen met het afbranden van hun gronden. ATN heeft door deze maatregelen al sinds augustus 2003 geen brand meer in het gebied gehad.

Waarom dan nu de ‘call for support’?
Het huidige preventiebeleid staat onder grote druk door de aanhoudende droogte. ATN moet extra maatregelen treffen voor de grazers (water / hooi en hulpmiddelen om deze in het gebied te krijgen). Ook zijn minimaal drie extra mensen nodig voor de 24/7 surveillance. De branden woekeren vlakbij het natuurgebied (zie foto’s) en intensieve controles zijn nodig om deze te stoppen.

Zie het document van ATN Call for support severe draught 2017 met alle details over hun plannen.

Koopt u Faia Brava kerstpakketten 2017, dan steunt u deze call for support. Hiermee krijgt ATN de noodzakelijke middelen om de gevolgen van droogte en het hoge risico op verwoestende branden het hoofd te kunnen bieden.

Lees meer informatie over de Faia Brava kerstpakketten 2017 en hoe deze te bestellen.

 

Geslaagd eerste jaarlijkse evenement

13041264_1105304502864942_5708005735328861066_oAfgelopen zaterdag 16 april 2017 vond het eerste jaarlijkse evenement van Stichting Natura Iberica plaats. Om 15 uur verzamelden meer dan 75 geïnteresseerden zich bij Driestroomhuis de Beken in Renkum. Het gezelschap bestond uit vrijwilligers, ex-stagiairs, Nederlandse leden van ATN en reizigers die Faia Brava al eens bezocht hadden en anderen die plannen hebben om (weer) te gaan. Ook vier Portugese medewerkers van ATN en de oprichter waren aanwezig. Zij hadden in de dagen ervoor kennis en ervaring opgedaan en gedeeld met Natuurmonumenten in Texel en o.a. de Hoge Veluwe bezocht. Na een wandeling met alle aanwezigen door het Renkums beekdal, presenteerde de oprichter van Faia Brava in 2000, Antonio Monteiro, zijn natuurgebied en zijn doelen en dromen voor het gebied. Huub Stapel, bestuurslid van Natura Iberica, legde vervolgens uit welke hulp Natura Iberica het afgelopen jaar al aan ATN heeft kunnen leveren; o.a. € 19,000 voor de campagne “Closing the Gaps of Faia Brava” waarbij de ‘gaten’ in het

reservaat aangekocht zijn om een aaneengesloten natuurgebied te kunnen vormen. Na de presentaties was het tijd voor een borrel met geode Portugese CARM wijn en werden de informatiestands over reismogelijkheiden, het doen van donaties, en de verkoop van Faia Brava producten goed bezocht. Het Driestroomhuis zorgde voor een heerlijk gezond Spaans buffet. Het evenement sloot af met een feestelijke veiling waarbij Magnum-flessen Portugese wijn, een kunstwerk van olijfenboom-hout en twee foto’s van vogels op doek warden geveild.

IMG_1445

12983368_1105304876198238_1413259729232802235_o

IMG_144213055779_1105304522864940_4249933707646829241_o

We danken iedereen voor zijn/haar komst en bijdrage aan de gezellige gemoedelijkheid afgelopen zaterdag. Ook danken we iedereen voor het doen van een donatie, een bod tijdens de veiling en het kopen van Faia Brava producten. Het was een zeer geslaagd evenement welke we volgend jaar zeker weten zullen herhalen. Dan mogelijk voor een ander natuurgebied, omdat het doel van Stichting Natura Iberica is om natuurontwikkeling op het Iberisch schiereiland te ondersteunen. Degenen die nog vragen en suggesties hebben, kunnen altijd contact met ons opnemen: info.naturaiberica@gmail.com.


Beleef het Natura Iberica event op zaterdag 16 april 2016

Het eerste jaarlijkse Natura Iberica event staat in 2016 in het teken van natuurgebied Faia Brava, een prachtig gebied in Noord-Oost Portugal. De (financiële) inspanningen van Natura Iberica hebben mede bijgedragen aan het duurzaam beheer en het behoud van de biodiversiteit in Faia Brava. De gelden die Natura Iberica inzamelt, ondersteunen de Associação Transumância e Natureza (ATN) in Portugal, opgericht in het jaar 2000 opgericht en beheerder van Faia Brava.

– Ontmoet de vrienden van Faia Brava – het Portugese team en het Nederlandse bestuur van Natura Iberica.

– Ga op reis en ervaar het natuurgebied Faia Brava.

– Proef Spanje en Portugal.IMG_7533

– Geniet van het Iberische buffet.

Uw financiële stimulans wordt zeer op prijs gesteld.

Het programma:

15.00   Inloop met koffie en thee, welkom door Natura Iberica

15.30   Op stap met de boswachter door het Renkumse beekdal

17.00   Presentaties:

– “Faia Brava in ontwikkeling”; door oprichter van Faia Brava, Antonio Monteiro en zijn team

– “Nederlandse bijdragen aan Faia Brava”; door Huub Savelkoul, vriend van Faia Brava en bestuurslid Natura Iberica

18.00   Borrel, proeverij Faia Brava streekproducten, informatie over reizen

19.00   Uitgebreid Spaans buffet (excl. drank)

20.30   Afsluiting met een veiling

Graag vóór 11 april aanmelden via deze website voor de wandeling, presentatie en buffet door één (gratis) ticket aan te schaffen per persoon. Uw financiële stimulans op het evenement zelf wordt zeer op prijs gesteld.

Voor vragen kunt u ons bereiken op: info.naturaiberica@gmail.com en via onze Facebook-pagina: www.facebook.com/naturaiberica

Tot zaterdagmiddag 16 april!

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur van Natura Iberica