8 mei 2015

Bestuur

Stichting Natura Iberica heeft een zes-koppig bestuur:

  • Voorzitter Henk Smit
IMG_3578

Henk Smit

Ik ben sinds 2005 actief betrokken bij ATN en Faia Brava. Na een ontmoeting met oprichters van ATN en Faia Brava – Ana Berliner en Antonio Monteiro – groeide onze vriendschap. In 2006 startten we met de verkoop van olijfolie, vervolgens werd dat ook wijn, toen kerstpakketten, en zo konden vele vrienden, bekenden en geïnteresseerden kennismaken met Faia Brava. In 2010 trad ik toe tot het Portugese bestuur van ATN. Sindsdien ben ik meerdere malen per jaar in Portugal te vinden; voor een bestuursvergadering of met een groep geïnteresseerden om een mooie reis door Faia Brava en haar omstreken te maken. Het zou prachtig zijn als we in Nederland straks een grote community hebben, die de natuur op het Iberisch een warm hart toedraagt, projecten ondersteunt, en daar veel voor terugkrijgt; unieke natuurbeleving, direct contact met de professionals daar, genieten van de heerlijke lokale producten, en vooral inspiratie. Daarom hebben we in de zomer van 2015 Stichting Natura Iberica opgericht. Naast mijn bestuurswerk voor Natura Iberica werk ik als Consultant en Managing partner bij Adviesbureau Wing in Wageningen.

 

  • Secretaris Niek Meister

Niek Meister

Als enthousiaste natuurliefhebber vertrok ik na mijn studie naar Faia Brava. Van oktober 2014 tot februari 2016 heb ik mogen genieten van deze prachtige natuur, en kunnen bijdragen aan het werk van ATN
Ik heb Bos en Natuurbeheer gestudeerd aan Hogeschool van Hall Larenstein. Daar hoorde ik al mooie verhalen van klasgenoten die een studiereis hadden gemaakt naar Faia Brava. Via Annemiek Leuvenink (oud stagair in Faia Brava en voormalig secretaris van Natura Iberica) ben ik in contact gekomen met ATN.  Ik ben naar Portugal gegaan als vrijwilliger voor 6 maanden. In die tijd heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met het herstel van de natuurlijke bosvegetatie in het reservaat. Toen de mogelijkheid zicht voordeed om nog 9 maanden langer te blijven als Forest technician was de keuze snel gemaakt.
Op dit moment ben ik weer gewoon in Nederland en werk ik als Boomveiligeidscontroleur bij BSN bomenservice Inspectie en Advies.

Als secretaris bij Natura Iberica help ik nog een beetje mee aan het creëren van ruimte voor wilde natuur in Portugal.

 

 

  • Penningmeester Ralf Piepers
Ralf

Ralf Piepers

Sinds mijn afstuderen aan de Wageningen Universiteit ben ik werkzaam in de ICT sector. Inmiddels heb ik meer dan 30 jaar ervaring; momenteel werk ik als zelfstandig ICT Recruiter voor diverse opdrachtgevers. Vanaf het prille begin van ATN heb ik kerstpakketten helpen inpakken voor Faia Brava. Inmiddels zijn dit er enkele duizenden geweest. De mooie verhalen en presentaties door Henk Smit deden de rest en het was in 2015 dan ook heel gemakkelijk om ‘ja’ te zeggen tegen het aanbod om het penningmeesterschap van Natura Iberica op me te nemen. Ik had wel één voorwaarde: ik wilde Faia Brava aan den lijve ondervinden. In de zomer van 2015 heb ik het gebied bezocht en was ik onder de indruk van hetgeen al gerealiseerd is. En ook van hetgeen Portugal en Spanje op culinair gebied in petto hebben! Mijn persoonlijke doel als penningmeester is het in goede financiële banen leiden van de giften die worden ingezet voor de natuurontwikkeling in Portugal en Spanje.

 

 

 

  • Bestuurslid Marita Driessen
17 Zara en Marita portugal4

Marita Driessen

Voor mij is ATN Natuurmonumenten 100 jaar geleden. Een kleine groep mensen die zich het lot van hun prachtige omgeving aantrekt en daarvoor in actie wil komen. Zowel qua cultuur als natuur en dat met hart en ziel doen. Ik heb daar groot respect voor en wil dat graag ondersteunen. Voor mij houdt natuur niet op bij landsgrenzen. Ik kijk veel naar vogels en die trekken de hele wereld over. Beschermen in je eigen land is niet genoeg, ik denk in trekroutes en vind daarom het beschermen van Natura Iberica van groot belang, ook voor het behoud van biodiversiteit in Nederland. Naast mijn vrijwilligerswerk voor Stichting Natura Iberica ben ik project manager voor Natuurmonumenten.

Marita rijdt hier op een Garrano paard. Dit is een Portugees ras dat met uitsterven bedreigd word. Garrano-paarden leven vrij in Faia Brava en begrazen het gebied waardoor de kans op branden wordt verkleind.

 

  • Bestuurslid Huub Savelkoul
Huub (2)

Huub Savelkoul

Via Henk Smit ben ik in 2010 in aanraking gekomen met Faia Brava en ben ik een aantal malen in Portugal geweest. Ik heb de oprichters van ATN en Faia Brava – Ana Berliner en Antonio Monteiro – leren kennen en waardeer hun enorme inzet voor dit initiatief. Natuurlijk ben ik lid van ATN. Ook bestel ik sinds een aantal jaren de kerstpakketten om aan mijn collega’s op mijn leerstoelgroep uit te delen. Ik ben werkzaam bij Wageningen Universiteit als hoogleraar in de Celbiologie en Immunologie en hou mij veel bezig met gezondheidsvraagstukken van mensen en dieren. Op mijn leerstoelgroep werken jonge gedreven wetenschappers die dit initiatief, maar ook het kerstpakket zeer op prijs stellen. Mijn doel is om daar een paar toekomstige adviseurs voor Faia Brava uit te werven! Ik vind het geweldig om door deze stichting iets bij te kunnen dragen aan het behoud van natuur en biodiversiteit, de ontwikkeling van vernieuwende economische initiatieven in samenhang met duurzame natuurontwikkeling en de instandhouding van de bijzondere natuurbeleving op het Iberisch schiereiland. Stichting Natura Iberica is daarbij de schakel tussen deze initiatieven en wensen en ondersteunt de uitvoering in samenspraak met de lokale betrokkenen.

 

 

 

  • Bestuurslid Luisa Mendes

Luisa Faia Brava 1 (2)

Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik Portugese. Ik kwam in de jaren negentig voor het eerst in gebied dat nu Faia Brava is, tijdens mijn tijd als biologie-student aan de Universiteit van Lissabon. Sindsdien ben ik regelmatig in Faia Brava en het nabijgelegen Douro International park geweest om de mooie natuur te bewonderen en haar schitterende fauna en flora. Naast mijn werk als Portugese taaltrainer bij een taalinstituut in Nederland, ben ik bestuurslid van Natura Iberica. Stichting Natura Iberica geeft me de mogelijkheid om mij ook vanuit Nederland actief in te zetten voor de bescherming van de Portugese natuur. Zo komt de natuur die ‘ver’ weg is weer dichterbij. Ik wil graag deze mooie plek delen met nieuwsgierige reizigers.